Indyk w sosie pieczarkowym z brokułami

Indyk w sosie pieczarkowym z brokułami

Wiosna w pełni – dłuższy dzień, więcej słońca i kwitnąca przyroda pobudzają do życia. Chętnie wychodzimy na spacer, a niektórzy podejmują ćwiczenia pochłaniające więcej energii, by zgubić zbędne kilogramy.

W takich wiosennych okolicznościach proponujemy lekkie danie obiadowe – smaczne, pożywne i niskokaloryczne. Dlaczego mięso z indyka? Chude partie indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu, a w nieco tłustszych częściach są nienasycone kwasy tłuszczowe – takie jak w rybach – nie przyczyniają się więc do wzrostu cholesterolu we krwi.

Mięso indyka jest źródłem witamin z grupy B, zawiera też potas, cynk, magnez i żelazo. Odpowiednio przygotowany indyk jest smaczny, wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i pracę serca. Brokuły pochodzą z okolic Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z Cypru. Z Włoch zaczęto je eksportować do innych krajów Europy. Do Polski dotarły dzięki królowej Bonie w XVI w. Nazywane są również zielonym kalafiorem albo kapustą szparagową i zaliczane są do najzdrowszych warzyw świata. Posiadają wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości. Zawierają cenne witaminy i minerały, m.in. witaminę A, B1, B2, C, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sulforafan.

Dzięki potasowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, dodatkowo potas przyśpiesza wydalanie nadmiaru sodu, co również sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego. Wapń zawarty w 100 g brokułów dostarcza organizmowi 4% dziennego zapotrzebowania na ten wzmacniający kości pierwiastek. Sulforafan zawarty w brokułach niszczy bakterie, które mogą przyczynić się do rozwoju wrzodów, zapalenia błony śluzowej żołądka czy zapalenia przełyku. Brokuły są niskokaloryczne i posiadają błonnik, co powoduje uczucie sytości, dzięki czemu są korzystne dla osób odchudzających się. Zawartość witaminy C jest w nich większa niż w cytrusach. Brokuły są też bogatym źródłem białka. Życzę przyjemnych chwil w czasie gotowania i smacznego!

Przepis na indyka

500 g piersi z indyka
1 brokuł lub 2 jeśli są małe
200 g pieczarek
1 szklanka wywaru warzywnego 1⁄2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz

  • brokuł podzielić na różyczki, obgotować 3 min. we wrzącej wodzie (lub 4 min. na parze) i wyjąć z wody,
  • mięso podzielić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie z masłem, przełożyć do garnka,
  • na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki,
  • usmażone dołożyć do mięsa,
  • mięso i pieczarki zalać wywarem warzywnym i gotować 10 min,
  • w tym czasie wymieszać mąkę ze śmietaną,
  • odlać większą część sosu do innego garnka i zahartować nim śmietanę z mąką,
  • śmietanę wlać do sosu i zagotować,
  • zalać mięso sosem, dodać brokuły i gotować 3 min,
    podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.

.