Domowe ciasteczka żurawiną i miodem

Domowe ciasteczka żurawiną i miodem.


Minęły Święta Bożego Narodzenia, ale czas radości trwa. Wchodzimy w nowy 2017 rok z nadzieją, że nasze życie będzie lepsze, piękniejsze, może przyjemniejsze. O niektóre szczegóły musimy zadbać sami, postarać się, włożyć trochę wysiłku. Czasami małe, drobne rzeczy potrafią ucieszyć, wprowadzić naszego ducha w stan, w którym mówimy: „chwilo, trwaj”. Doskonałym dodatkiem do kawy albo herbaty z przyjaciółmi, lub jako „małe co nieco” na drugie śniadanie mogą być domowe ciasteczka.

Do samodzielnego wypieku potrzebujemy:

  • 15 łyżek miodu
  • 60 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 całe jajka
  • 25 dkg smalcu
  • 15 dkg margaryny
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg żurawiny
  • 1/3 szklanki maku

Można dodać trochę orzechów i płatków owsianych.

Wszystkie składniki należy połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto ma dość luźną konsystencję. Następnie formujemy małe kulki i spłaszczone układamy na blaszce (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Pieczemy w temperaturze 180oC ok. 10 min. Ciastka muszą być lekko zarumienione.
Ciasteczka z żurawiną i miodem mają tak prosty proces powstawania, że w każdej kuchni, nawet przy małych umiejętnościach kulinarnych, można doświadczyć radości tworzenia.

Żurawina
Hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie działa na bakterie powodujące powstawanie wrzodów i na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Zawiera w sobie dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo, a także flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy.

Miód
Działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo w stosunku do wielu drobnoustrojów chorobotwórczych dla człowieka. Miody silnie działają na bakterie takie jak gronkowce i paciorkowce, wpływają hamująco na wzrost laseczek wąglika i prątków gruźlicy. Aktywność antybiotyczna miodu wzrasta od 6 do 220 razy poprzez rozcieńczanie go wodą.

.