Wanilia płaskolistna

Wanilia płaskolistna


Święta Bożego Narodzenia poprzedza okres przygotowań duchowych, które zbliżają do Boga. Dbając o ciało przygotowujemy również różne potrawy, aby podtrzymać tradycję uświetniającą wydarzenia religijne. Wanilia jest przyprawą, która nadaje specyficzny aromat przyrządzanym deserom, ale i wykazuje właściwości zdrowotne. Warto ją więc zastosować na świątecznym stole.

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia) jest pnączem z rodziny storczykowatych (Orchidaceae) pochodzącym z Ameryki Środkowej i Południowej. Porasta konary drzew i obumarłe pnie, które służą jej jako podpory (epifit). Osiąga nawet 25 m długości, czepiając się korzeniami powietrznymi pni drzew, z których pobiera wodę i obumarłe składniki pokarmowe, natomiast niewielkich rozmiarów korzeń właściwy, zagłębiony jest w glebie. Łodyga wanilii jest cylindryczna, mięsista. Liście również mięsiste, eliptyczno-lancetowate, całobrzegie, ostro zakończone. Kwiaty żółto-zielone, woskowe, duże, są zebrane w baldachogrona złożone z 20-30 kwiatów. Rozkwitają w 3-4 roku w nocy i muszą być zapylone w ciągu najbliższych godzin. Zapylenia dokonują kolibry i owady podobne do pszczół. Owocem jest torebka strąkokształtna długości 15-25 cm, wypełniona drobnymi nasionami. Czarne nasionka są tak małe, że w jednej torebce może znajdować się ich dziesiątki tysięcy. Wanilia preferuje wysoką temperaturę i wilgotność powietrza. Świeże owoce nie mają zapachu, który pojawia się dopiero gdy owoce zostaną poddane procesowi fermentacji i suszenia...


Całość artykułu w papierowym wydaniu Posłańca

.