Majeranek ogrodowy

Majeranek ogrodowy jest przedstawicielem rośliny z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), występuje w rejonie Morza Śródziemnego, Indiach, Arabii, Egipcie. Jest uprawiany w wielu krajach. Majeranek preferuje ciepłe, nasłonecznione, osłonięte stanowiska. Glebę bogatą w wapń, przepuszczalną, próchniczną o optymalnym uwilgotnieniu. W Polsce jest rośliną jednoroczną, w krajach południowych wieloletnią krzewinką (dorasta do 50 cm wysokości). Cała roślina jest pokryta drobnymi włoskami, które nadają jej szarawy kolor. Łodygi są wzniesione, silnie rozgałęzione, cienkie, dorastające do 30 cm wysokości. Liście drobne, krótkoogonkowe, łopatkowate, zaokrąglone na końcach. Kwiaty drobne, białe lub szarawo fioletowe skupione w nibyokółki, okryte zielonymi podsadkami tworzącymi groniaste główki na zakończeniach pędów. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Owocem jest rozłupnia.

Surowcem leczniczym jest ziele majeranku, które zbiera się w fazie kwitnienia w lipcu, a drugi odrost ścina się we wrześniu. Zbiór należy przeprowadzić w pogodny dzień ścinając rośliny 10 cm nad ziemią. Ścięte ziele rozkłada się na płachtach i suszy w przewiewnym, zacienionym miejscu. Po wysuszeniu przeciera (wykrusza) się ziele uzyskując w ten sposób majeranek otarty bez łodyżek. Ziele przechowuje się w szczelnych pojemnikach.

Ziele zawiera do 3% olejku eterycznego (terpinen, terpineol, cytral, linalol), flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, polisacharydy, witaminy: A,B1,B2,C.


Wicej w papierowym wydaniu Posłańca 1/2018

.