Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny


Wiosna to dobry czas na oczyszczenie organizmu po długiej zimie, kiedy nie zawsze mamy odpowiednią ilość ruchu i świeżych warzyw i owoców w diecie. W pozbyciu się toksyn z organizmu pomoże nam fiołek trójbarwny.

Występowanie i cechy morfologiczne
Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) nazywany też bratkiem trójbarwnym lub kwiatem Świętej Trójcy, jest rośliną roczną lub dwuletnią, dorastającą do 30 cm wysokości. Rośnie na polach, przydrożach, na glebach lekkich w miejscach nasłonecznionych. Jest rośliną o wiotkich pędach i drobnych listkach, z niewielkimi kwiatami o niebiesko-żółtych płatkach, przypominających znane wszystkim bratki ogrodowe. Kwitnie długo – od kwietnia do października – rozsiewając po przekwitnięciu nasiona.

Uprawa i pielęgnacja
Roślinę można zbierać ze stanu naturalnego lub uprawiać w ogródku. W tym celu nasiona wysiewa się wprost do gruntu w ilości 0,5 g/1m2 na przełomie lipca i sierpnia lub wiosną, początkiem kwietnia. Odległość między rzędami powinna wynosić 30 cm, a nasion nie należy przykrywać glebą, tylko je lekko ugnieść. Po miesiącu pojawiają się młode roślinki. Należy starannie usuwać chwasty, jeszcze przed wschodami i w późniejszych fazach, gdyż fiołki są delikatne i wrażliwe na zachwaszczenie. Rośliny mogą być atakowane przez choroby (zgorzel siewek, antraknozę, rdzę, mączniaka) i szkodniki (mszyce, przędziorki).

Zbiór
Rośliny (łodygi z liśćmi i kwiatami) zbiera się kilkakrotnie w ciągu roku (2-3 razy), podczas kwitnienia od kwietnia do października. Rośliny należy delikatnie ścinać na wysokości co najmniej 5 cm nad ziemią, aby pozostawić oczka, z których będą odrastać kolejne pędy po zbiorze. Zebrane rośliny suszy się w zacienionym, przewiewnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 40 oC.

Surowiec
Surowiec zawiera flawonoidy (rutozyd, kwercetynę, luteolinę, skoparynę), antocyjany, fenolokwasy, karotenoidy, saponiny, śladowe ilości olejku, śluz i garbniki.

Zastosowanie
Odwary z ziela stosuje się głównie jako środek regulujący przemianę materii i działający moczopędnie. Wiąże toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, usuwając je z organizmu, działając oczyszczająco na organizm. Odwary są pomocne w leczeniu gośćca, skazy moczanowej i w niektórych chorobach skóry (trądzik).

Dawkowanie
2 łyżki ziela należy zalać 2 szklankami wody i ogrzewać do wrzenia pod przykryciem przez 5 minut. Pić 2-3 razy dziennie ½-1 szklankę po posiłkach.

.