Domowe lasagne

Jesienne chłody już zagościły wśród nas. Ciepłe mieszkanie, filiżanka gorącej herbaty i drobna przekąska wystarczą, gdy ktoś wpadnie do nas na chwilę rozmowy. Czasami jednak mamy przyjąć gości na kolacji i zastanawiamy się, co przygotować, by nie było banalnie, a jednocześnie niezbyt wystawnie. Na takie spotkanie doskonale będzie pasowała potrawa z włoskiej kuchni – lasagne.

Jak je zrobić? Trzeba przygotować makaron, sos mięsny, sos beszamelowy i po 15 dag startej mozzarelli i parmezanu.

Makaron lasagne

3 szklanki mąki

3 jajka

1 łyżka oleju

woda

1. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto, które powinno mieć konsystencję twardszą niż na zwykły makaron. Uważajmy dolewając wodę. 2. Rozwałkować cienkie płaty ciasta tak, aby pasowały do dna naczynia do zapiekania. 3. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Sos mięsny

50 dag mielonej wołowiny

80 dag pomidorów

1 duża marchewka

2 łodygi selera naciowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

kieliszek czerwonego wytrawnego wina

oliwa, oregano, bazylia, sól i pieprz

1. Seler i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. 2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dołożyć seler i marchewkę i smażyć 5 min. 3. Dodać mięso, smażyć 10 min. 4. Wlać wino, wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano, dusić 20 min.

Sos beszamelowy

1 litr (4 szklanki) mleka

½ małej cebuli

1 liść laurowy

1 ząbek czosnku

85 g masła

85 g mąki

sól i pieprz

starta gałka muszkatołowa

1. Mleko wlać do średniej wielkości rondla, dodać cebulę, czosnek i liść laurowy, ogrzewać na niezbyt silnym ogniu, a gdy mleko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Przecedzić przez sito, odrzucić cebulę i przyprawy. 2. Rozpuścić masło w czystym rondlu, wsypać mąkę, wymieszać i pozostawić na małym ogniu przez 2-3 min. (mąka nie może zbrązowieć). Zdjąć z ognia. 3. Do rondla z masłem i mąką wlać mleko, postawić na małym ogniu i mieszać, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje. Gotować przez 2-3 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne lub formę posmarować masłem, układać kolejno-makaron-sos beszamelowy-sery-sos mięsny-makaron-sos… aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę skończyć na serze.

Piec 40 min. W temperaturze 180°C, aż wierzch zbrązowieje i zaczną powstawać w nim pęcherze. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przygotowane w domu lasagne to uczta dla podniebienia. Warstwy makaronu powinny być szczodrze przełożone sosem mięsnym i nasycone beszamelem.

Życzę smacznego!

.