Brzoza brodawkowata

Brzoza brodawkowata

Brzoza brodawkowata (Betula verrucosa = Betula pendula) należy do rodziny brzozowatych (Betulaceae), jest popularnym drzewem występującym w Polsce w lasach, na suchych i piaszczystych obszarach.

Brzoza dorasta do 20-30 m wysokości, ma charakterystyczną białą korę, łuszczącą się poprzecznie. Liście są ogonkowe, jaśniejsze od spodu, kształtu romboidalnego z wyraźnie ząbkowanymi brzegami. Małe, zebrane w walcowate kwiatostany (kotki) kwiaty kwitną od kwietnia do maja.

Owocem jest oskrzydlony orzeszek. Liście zawierają flawonoidy, garbniki katechinowe, związki triterpenowe, związki poliprenowe, olejek, żywice, kwasy organiczne. W młodych liściach są obecne saponiny.

Sok brzozowy zawiera cukier inwertowany (glukoza, fruktoza), kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), aminokwasy, peptydy i sole mineralne. Kora zawiera betulinę, betulozyd, kwasy żywicowe, garbniki, saponiny, olejek.

Pączki liściowe zawierają żywice, kwas betulinowy, kwas salicylowy, saponiny, flawonoidy, aminokwasy, fitohormony, garbniki, śluzy...


Całość artykułu w papierowym wydaniu Posłańca 2/2017

.